Att generalisera beteenden


Hundar är ofta ganska situationsbundna. När du tror att hunden lär sig kommandot 'sitt' och tränar i vardagsrummet lär sig hunden att just i ditt vardagsrum, när du sitter på ett speciellt sätt och använder ett visst godis och tonfall, då ska jag sitta. Byt miljö eller ställ dig upp så är situationen helt ny för hunden, och du måste backa ett par steg så hunden förstår att "okej, sitt gäller även när du står upp".


Mitt och Fidels senaste trick är 'tassen'. När jag säger 'tassen' ska han lyfta sin vänstra tass, högt och tydligt. Vi började att träna 'tassen' stående hemma i vardagsrummet. Han förstod snabbt, och snart kunde jag ställa högre krav, och bara belöna då tassen var så högt och så pass tydlig som jag ville. När jag sedan satte honom ner och sa 'tassen' tittade han förvirrad på mig, ställde sig upp och gjorde tassen. Så jag fick ha tålamod, göra det lite lättare, och så småningom förstod han att 'tassen' också fungerade att göra sittande. Samtidigt tränade vi i andra miljöer på stående 'tassen' för att han ska förstå att detta är ett trick som lönar sig oavsett var vi befinner oss.


Slutligen fick han lära sig 'tassen' liggandes. Åter igen tittade han på mig som jag var helt galen. Jag sänkte kraven, bara tassen rörde sig fick han en belöning, men ganska snabbt kunde jag börja ställa större krav och begära större och tydligare rörelser. Nu känner jag att 'tassen' är fullt inlärd. Han vet vad han ska göra när jag säger 'tassen' oavsett miljö eller position.

2 kommentarer:

 1. Det är spännande det där med att allt är situationsbundet, Billy kan det mesta superbra hemma i köket, men kommer man ut i en rörig miljö måste man gå tillbaka och träna basic! =)

  Förresten har jag svårt att kommentera dina blogginlägg, man måste ha massa inloggningar och grejer eller kommentera via google, kan man kommentera med namn, email och webadress på något sätt istället? =)

  /Elin och Billy (av någon anledning står det att jag heter Affe??)
  http://aktivaussie.se

  SvaraRadera
 2. Du har rätt i att kommentarsfunktionen är lite rörig. Det har jag aldrig tänkt på, jag går ju aldrig själv in och kommenterar annat än som mig själv, haha. Jag ändrade nu, så nu kan man under rulllistan "kommentera som" välja "namn och webadress". Hoppas det fungerar bättre. =D

  SvaraRadera