Fidel - Liten blir stor

Åtta veckor. Skuttar fortfarande som en kanin. Väger drygt 4 kg. När vi är ute tar det en kvart att gå femtio meter. Massa olyckor inne. Mycket tänder.
Tio veckor. Benen växer. Väger närmare 6 kg. Fortfarande en liten klump. Lätt att bära. Går mycket snabbare. Det börjar fungera att ta sig någonstans utan att behöva bära hunden efter två meter. Vi har åkt tåg och buss utan problem. Han har lugnt sovit på centralstationen trots ljud och massa saker som händer, men spyr fortfarande i bilen.
Tolv veckor drygt. Åtta kilo. Benen jättelånga och öronen fladdrar åt alla håll. Bits rejält. Är grymt duktig på kontaktövningar. Sover fortfarande ej hela naten, utan vaknar för att kissa kring 03-tiden. Mycket lyhörd, kan sitt, duktig på att söka kontakt och kommer för det mesta på inkallning. Han börjar få täckhår över sin ulliga underpäls och börjar lukta hund. Vi fick köpa ny sele och nytt halsband då de gamla börjar bli för små.
Fjorton veckor. 10.6 kg. En liten helveteshund känns det som. Far runt och är tossig. Och jag blir tokig. Äntligen sover han nätterna igenom. Rumsrenhet går bra. Det blir allt fler dagar helt utan olyckor. Han börjar röra på stumpen allt mer. När han var lite var den helt stilla, men numera rör den sig ofta, som en liten propeller.
Sexton veckor. Och jag tog ingen liggbild, tydligen. Han har lärt sig hoppa. Förut försökte han häva sig upp i soffan, men nu hoppar han graciöst. Han har börjat lugna sig mer och mer. Lägger sig tryggt i närheten och vilar om jag inte har tid för honom.Väger 11.5 kg. Det blir ingen stor hund av honom om han inte börjar lägga på sig snart. Har börjat tappa tänder.

Arton veckor. Drygt 13 kilo.  Nästintill rumsren vill jag påstå. Idag hade vi en olycka, men jag kan inte ens minnas när senaste det hände innan idag.


Fem månader. Exakt 15 kilo. Mitt i tandlossningen, och vill helst bara ligga och tugga. Har också lite smått börjat komma in i spökåldern. Svarar fint på kommandon och blir bättre på att fokusera på rätt saker (mig) varje dag. Här om dagen lyckades jag till och med kalla in honom trots att andra leksugna hundar var nära!


Sex månader. Vikt : ? kg. Har tappat alla valptänder, äntligen. I spökåldern som aldrig förr. Skäller speciellt på människor som går konstigt.  Är en fröjd att träna med. Lär sig snabbt och börjar äntligen fatta att sitt är sitt och ligg är ligg. Lyssnar allt mer. Vi tränar mycket vänta och andra lugna beteenden. Han börjar tycka omvärlden är väldigt spännande och lyssnar sämre på inkallning, men håller sig alltid i närheten. Vaktar alltmer hemma på konstiga ljud, speciellt då min sambo ej är hemma. Vi har bytt foder från Eukanuba torrfoder till färskfoder. Äntligen har hunden slutat vara så gasig. Hickan är också borta.


Ett år. 23 kilo. Rejält med päls och ett sår under ögat. Vi har gått över helt till barf och han är bra i magen. Larmar hemma och lyssnar.Här har vi just tagit oss ur vår första kris. När han var ikring 11 månader var jag redo att ge upp hunderiet, men med kompetent hjälp och rejäl ansträngning fick vi ordning på det. Han börjar mogna och bli vuxen. Vid minsta osäkerhet går han in offensivt redo att försvara sig. Han har börjat med lite grabbiga grejer som att morra mot hundar på avstånd och ragga lite när han träffar nya hundar. Dock fattar han snabbt vad som gäller och slutar fåna sig. Upp till årsdagen drog han som en tok, men det har också blivit bättre med rejält arbete från min sida.


Två år. Inte tog jag några vettiga ståbilder i den åldern. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar