Skälla på dörren 29/11

Fidel i somras. Han har alltid koll på omgivningen, och vaktar hemma, och så snart vi sätter oss stilla på samma plats under en längre tid.


Att ens hund skäller på dörren kan vara jobbigt, inte bara för dig. Det är jobbigt för grannarna som störs, och för besökare som kan bli skrämda. 

Problemet:
För att förtydliga. Då jag skriver vakt menar jag i Fidels fall larm. Han larmar att någonting händer vid dörren, när någon knackar, när dörren vrids om eller när dörren öppnas. Han skäller, springer mot dörren och kollar läget och sedan hälsar han hoppande och ljudligt på våra besökare.

Detta har sakta eskalerat. I vår gamla lägenhet gick det så långt att han skällde när han hörde någon slå koden till porten. Vår nya lägenhet är bättre isolerad, och han skäller sällan när det inte är något som faktiskt händer vid vår dörr.

 Målbild:
Fidel är tyst trots att det knackar på dörren och någon kommer på besök. Han hälsar med alla tassarna på marken och ägnar inte besökare överdriven uppmärksamhet.

Hur ska vi nå dit:
Jag har till stor del utgått från videon här nedan, från hundtränaren Emily Larlham. Det handlar kort och gott att ändra hunden associationer till knackningar. Jag och Fidel tränar just nu knackningar på diverse olika saker i köket. Till exempel köksskåp, golvet eller pallen. Knackning - godis - knackning - godis. Varje knackning ska vara så pass låg att han ej går in i vakt. Sakta ökar vi nivån, och om han går in i vakt pausar vi.

Hälsandet har jag helt enkelt tänkt begränsa honom med koppel. Om han hoppar och stissar upp sig får han inte komma fram, helt enkelt. Med fyra tassar på marken får han sin belöning - att hälsa.

Detta kommer ske i kombination med att vi i den största mån möjligt undviker att någon knackar eller ringer på dörren, genom att informera alla våra vänner och bekanta att ringa på telefonen och meddela att de är utanför. 

Förhoppningsvis kommer detta neutralisera hallen, ljud från dörren och besök så det blir mindre stress i hallen för hunden. Det kommer han också vinna på.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar