Valplotteri

Inom ett år kommer jag köpa en lott i dragningen av valplotteriet. Det finns många olika lotter, vissa är nästan gratis och andra kostar nästan tjugo tusen kronor. Alla som deltar i lotteriet får en valp, men det blir antingen en vinst- eller en nitvalp.

Vinstvalpen är frisk och sund. Den är stabil mentalt och den passar in perfekt hemma hos mig.

Nitvalpen är tvärtom. Den kanske har någon sjukdom eller defekt. Den kan vara rädd, reserverad eller alltför lättstressad.

Oavsett vilken lott jag väljer att köpa kan jag få en vinst- eller en nitvalp.

Men det är ingen anledning att köpa lott från vem som helst. Vem jag köper lotten från påverkar i allra högsta grad sannolikheten för vilken valp du får.

Det är nämligen så att det symboliska lotteriet jag talar om är det genetiska lotteriet; vad som nedärvs från släktingar till valpen jag vill köpa. Ju fler tester och meriter en hund och dess nära släktingar har, desto mindre risk har jag att få en nitvalp.

När du går runt bland lotteribåsen kommer de allra flesta lottförsäljare övertyga dig om att du från just deras valplotteri alldeles säkert kommer få en perfekt vinstvalp - så hur ska du veta vem du ska lita på? Alla verkar så snälla och trovärdiga.

Först och främst. Ju mer du vet desto säkrare kan du vara. Ärftlighet är komplicerat och därför är det viktigt att veta så mycket som möjligt om föräldradjuren och dess släktingar. Titta på föräldrarnas syskon och tidigare avkommor. Om det i tikens kull på åtta valpar är fyra som har rädslor, finns det en risk att din valp också nedärver rädslor, även om tiken inte är rädd av sig. Om ett föräldradjur kommer ur en kull där de flesta syskonen är otestade mentalt eller fysiskt är det en stor chansning att köpa valpar efter den hunden.

Det är lätt att hitta bortförklaringar till allt. En uppfödare kan säkert berätta varför en hund gjort ett dåligt MH (mentaltest). Men kom ihåg att även om det är hundens sämsta, så kan även de egenskaperna nedärvas. En hund är en helhet, inte bara dess bra egenskaper. Om en hund presterar dåligt under press kan även detta nedärvas.

Det finns inga perfekta hundar, men det finns hundar som tillför i avel och det finns de som inte tillför. Om du frågar mig så handlar det inte om en trevlig tik och en trevlig hanhund, utan om att genom noggranna studier av stamtavlor, mentalitet och hälsa göra allt i sin makt att inte riskera att dåliga saker nedärvs.

All avel är ett lotteri. Varje valp får en unik uppsättning gener och egenskaper som påverkas av miljön där de växer upp. Även i den mest perfekta kombinationen kan brister uppstå. Även den mest noggranna undersökningen kan missa ärftliga defekter. Även den mest mentalt stabila hunden kan ge rädda avkommor. Men sannolikheten är så mycket lägre än om man kompromissar på avelsdjurs hälsa och mentala egenskaper.

Är det en egenskap jag inte vill ha i en valp, ska den inte heller få förekomma i hög grad valpens närmaste släkt. Absolut inte alls hos tiken eller hanen. Att "väga upp" en dålig egenskap hos ena hunden med en bra hos en annan är rent skitsnack. Så funkar inte genetik, och om den första hunden inte är bra nog i sig själv ska den inte gå i avel oavsett vilken perfekt gudahund den än paras med.

Det jag försöker säga är helt enkelt detta: Det kan bli jättefina hundar av två mentalt instabila föräldrar. Det kan bli friska valpar trots två sjuka föräldrar. Men när det redan föds så många valpar: Varför ta risken som uppfödare, eller som valpköpare?

Kunskap är makt. Ju mer vi vet desto säkrare kan vi bli på att få den hund vi vill ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar