Var ska vi lägga fokus?


Jag har funderat mycket på var vi ska lägga fokus - vilken sport vi ska satsa på. Även om mina nerver inte håller än vill jag tävla, i alla fall träna för tävling. För mig ligger brukset varmast om hjärtat. Jag gillar verkligen hur uthållig och mångsidig hunden behöver vara. Det känns som en riktig utmaning och någonting jag verkligen vill ta mig an. Fidel skulle defintivt klara apellspåret. På budföringen har vi lite klar och han hade nog inte fått godkänd poäng i lydnaden idag, även om de flesta momenten sitter.

Men så är det den där nedrans skotträdslan. Vissa dagar känns det jättebra. Här i skärgården bor vi nära en skyttebana och varje torsdag hör vi skotten. Förra torsdagen gick det jättebra, han var cool och avreagerade. Och idag låg han och hjässade inomhus och försökte bara hitta någon trygg plats att gömma sig på. Jag känner mer och mer att det kanske inte är värt att satsa på brukset med honom. Kanske kan jag få skotträdslan i schakt, men hur mycket är det värt? Det är inte kul att se sin hund så rädd att han inte ens vill leka med bästa bollen. Han bara ligger passiv och ser olycklig ut. Kommer jag någonsin kunna utsätta honom för skott med gott samvete, även om vi tränar skott med gott resultat?

Nej. Då får Fidel helt enkelt inte bli någon bruksare. Vi ska nog absolut starta apellen, i alla fall. Men som det ser ut i dagsläget vill jag inte utsätta honom för skott alls. Däremot fortsätter vi lägga bruksmässiga spår och träna upplet - för det är så nedrans roligt!

Så för Fidd ska vi lägga ännu mer krut på lydnaden istället. Jag ska komma igång och träna strukturerat, så ska vi starta ettan i höst. Mina nerver och min tävlingsovana är det som ställer till det för oss nu - mer än att han inte kan. Fidel är säker i de flesta moment, så vi ska träna störning, uthållighet och börja på momenten i de högre klasserna. Det har vi förresten redan gjort. Han har en fin fjärr ligg-sitt och vi börjar få till stå också.


Ecman Bäckman då?
Ja, då måste ju hon bli brukshund - såklart. Det känns fantastiskt att ha en hund att forma från början, nu när jag vet vad jag sysslar med! Haha. Vi har inte direkt börjat träna, bara gjort lite smågrunder. Vi har gjort mycket omvänt lockande efterssom hon är helt godisgalen och har svårt att behärska sig. Vi har kampat lite och tränat på loss och att det är kul att kunna med föremål till mig. Detta är någonting jag missade med Fidel, och det misstaget tänker jag inte göra om.

Hon får också vara uppbunden korta stunder när jag tränar lugna moment med Fidel, och självklart får hon vara med överallt, se på spännande saker och uppleva nya miljöer. Förhoppningsvis kommer detta lägga en trygg och stabil grund för en framtida brukskarriär.

1 kommentar:

  1. Spännande planer! Jag håller helt med dig. Brukset är ju bara såå jäkla ballt! Samtidigt säger detaljnörden inom mig att det ju är sååå kul att detaljpilla i lydnadslydnaden och liknande. Kul att följa er framfart! :)

    SvaraRadera