Vad Fidel äter och varförFidel åt torrfoder, eukanuba, från uppfödaren, men ganska snart efter att han kom hem började jag se mig om efter alternativ. Han mådde inte direkt dåligt av torrfoder, men han var väldigt gasig i magen. Han var också ofta lös och dålig och ofta spydde han upp sura magsyror om morgonen när magen varit tom för länge.

Så när Fidden var 5 månader gick vi över till färskfoder, och ganska snart gick jag över till att helt barfa honom - och vilken skillnad! Han är aldrig gasig, bajset är fast och fint och cirka 1/3 i storlek jämfört med torrfodertiden. Han är superfin i pälsen och har vita, rena tänder. Dessutom tar det numera lång tid för honom att äta, då han måste tugga i sig maten ordentligt. Detta ger bra, naturlig berikning. Jag kommer aldrig byta tillbaka till torrfoder.

Kort om barf

  • Barf är en förkortning som står för Bones And Raw Food, eller Biologiskt Anpassad Rå Föda. Det handlar helt enkelt om att utfodra hunden mer naturligt, utan massa onödiga tillsatser.
  • Antingen kan du köpa 'färdig barf' på korvar, från tex mush, eller komponera egna måltider. Det viktigaste är att balansera mellan ben, kött och organ.
  • Att barfa är inte någon avancerad vetenskap, men det kräver kunskap, tid och vilja att engagera sig.
  • Det är viktigt att variera hundens kost för att den ska få i sig alla nödvändiga födoämnen. En riktlinje kan vara tre djurslag i veckan. Fidel får regelbundet äta kyckling, nöt, fläsk, kalkon, vildsvin och hjort. 
  • Du kan ge både kött från köttdisken i affären och slaktrester och annat som inte duger som människomat. Att köpa slaktrester är oftast väldigt billigt - ibland till och med gratis.
  • Det finns en gammal myt om att hundar ej ska äta f-ben (fågel, fläsk, får etc). Detta lever troligtvis kvar sedan tiden hundarna fick mycket matrester. När ben tillagas ändras strukturen, och de blir hårda och bräckliga. Det är då risken finns att benen skadar tarmarna och allt. Så länge benen är råa kan hunden äta dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar